sábado, 17 de noviembre de 2007

Les noves tecnologies i la lectura

El dissabte passat es va dur a terme la segona jornada del curs Fomentar la lectura en la societat del coneixement. En aquesta ocasió vam comptar amb la presència de Laura Borràs, doctora en filologia catalana, professora de la UOC i col·laboradora a Hermeneia. La ponència de Laura va servir per endinsar-nos en el món de la literatura digital i per oferir-nos una visió positiva de la introducció de les noves tecnologies en l'ensenyament. Laura ens va aclarir conceptes com literatura digital (que actualment s'està introduint dins dels àmbits literaris) i literatura digitalitzada (llibres impresos que s'estan passant a format informàtic), conceptes als quals també fa menció Raine Koskimaa al seu article ¿Qué es la literatura digital? Una panorámica general de la literatura digital: de los archivos de texto a los e-books. i que m'han semblat importants de definir, ja que actualment encara hi ha un desconeixement d'aquestos dos conceptes per part d'aquells que Laura va anomenar "immigrants digitals" (és a dir, aquells que ara ens estem introduint en les noves tecnologies), en els quals m'incloc a mi mateixa.
Altres aspectes a destacar de la ponència, per a mi, van ser eixa visió panoràmica de la història de la literatura i com els canvis han estat sempre presents. Aquesta visió ens va servir per demostrar-nos que no hem de tenir por als canvis, ja que aquestos sempre han estat, del que es tracta és d'adaptar-se a ells.
Pel que fa a l'article abans esmentat de Raine Koskimaa m'agradaria recomanar-lo a la gent. És molt interessant perquè ens ajuda a entendre nous conceptes, que almenys jo no coneixia, com són la classificació textual que realitza, ja que amb ella també ens incita a practicar aquest tipus de literatura digital sense renunciar a la impresa.
Per últim, em queda agrair a la fundació bromera per esta oportunitat tan interessant que ens ha oferit de poder assistir a ponències com les fetes per Laura Borràs, les quals han estat amenes i molt interessants.

1 comentario:

Fundació Bromera dijo...

El desconeixement sempre genera por. Ara que ja anem coneguent un poc millor les noves tecnologies cal aprofitar-la.